FYSIOTHERAPIE AAN DE MEULEN – DIJKSTRA

OEDEEMTHERAPIE

De behandeling bij oedeemtherapie is er op gericht abnormale zwellingen (vochtophoping) te verminderen of op te heffen.

OEDEEMTHERAPIE

OORZAKEN

  • De abnormale zwellingen kunnen ontstaan door een aangeboren slecht functionerend lymfesysteem (primair lymfoedeem). Dat wil niet zeggen dat er direct bij de geboorte oedeem aanwezig is, het kan ook pas later ontstaan.

  • Een beschadiging van het lymfestelsel door bv. een trauma, operatie, ontsteking en langdurige druk, zoals bij een prothese (secundair lymfoedeem) Een bloedvatprobleem.

Een groot deel van de mensen die wij behandelen komen uit de tweede groep. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Een dikke arm na een borst(sparende) operatie bij borstkanker, waarbij de okselklieren zijn verwijderd.

  • Een dik been na een gynaecologische operatie of een andere operatie in het bekken waarbij lymfeklieren zijn verwijderd.

  • Ontstaan van oedeem na een ongeluk waarbij het bloedvat- en/of lymfestelsel is beschadigd.

  • Een dik been (of arm) na wondroos (erysipelas), waarbij de lymfevaten worden beschadigd. De oorzaak van vochtophoping bij deze voorbeelden is dat het lymfesysteem is beschadigd, waardoor de vochtafvoer te gering is.

  • Bij een bloedvatprobleem is er sprake van een toegenomen vochtaanvoer. Een voorbeeld hiervan is: spataderen.

OEDEEMTHERAPIE

OPLEIDING

Om oedeemtherapeut te worden moet eerst de fysiotherapieopleiding worden gevolgd waarna de fysiotherapeut zich kan specialiseren tot oedeemtherapeut. Ilona Meuwissen heeft de opleiding tot oedeemtherapeut gevolgd bij De Berekuyl. Zij is lid van de NVFL, de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapeuten binnen de Lymfologie. [ www.nvfl.nl ] Loes de Groot-Kortekaas

DE BEHANDELING

Als u voor de eerste afspraak komt bij de oedeemtherapeute zullen u eerst een aantal vragen worden gesteld over de voorgeschiedenis van het oedeem en de huidige situatie. Vervolgens zal zij het oedeem onderzoeken o.a. op omvangverschil t.o.v. de gezonde kant. En ze zal onderzoeken of er evt. bewegingsbeperking is ontstaan in de omliggende gewrichten (bv. door een operatie).

OEDEEMTHERAPIE

DE BEHANDELING KAN BESTAAN UIT:

Uitleg over het lymfesysteem en hoe oedeem kan ontstaan. Adviezen t.a.v. het voorkomen van (verergering) van oedeem. Manuele lymfedrainage: een massagetechniek die bedoeld is om de afvoer van vocht door het lymfestelsel te stimuleren.

Oefentherapie: ter stimulering van de afvoer van vocht en ter verbetering van de beweeglijkheid van de gewrichten. Eventueel, als dit nodig is, een aantal keren zwachtelen, zodat aansluitend het aanmeten van een therapeutisch elastische kous bij een desbetreffend bedrijf mogelijk is. Sommige mensen zullen ook behandeld worden met lymfetaping. Ook dit is om de vochtafvoer te stimuleren.

Ook wordt een eventueel litteken behandeld, zodat de huid zich niet trekt en er geen ongemak meer is van het litteken.

CONTACT

AFSPRAAK MAKEN

Wilt u snel van uw lichamelijke klachten af? Maak een afspraak via 0475- 32 36 58.
U heeft geen verwijsbrief nodig van uw huisarts voor een afspraak.

Naar contact