Bekkenpijn is helaas een veel voorkomende klacht tijdens de zwangerschap. Veel vrouwen krijgen in meer of mindere maten last van bekkenpijn of lage rugpijn. In dit blogartikel leggen wij uit hoe u bekkenpijn en bekkeninstabiliteit kunt herkennen, wat de oorzaak is en wat u er aan kunt doen.

bekkenpijn tijdens de zwangerschap

Wat is zwangerschaps gerelateerde bekkenpijn?

Bekkenpijn is een algemene term en is op te delen in drie verschillende soorten pijnklachten. Deze worden nog wel eens door elkaar gebruikt.

Bekkenpijn

Een van de pijnklachten is bekkenpijn in het algemeen. Bekkenpijn heeft veel verschillende en uiteenlopende klachten. Hieronder hebben we een aantal pijnklachten opgesomd waaraan u bekkenpijn kunt herkennen:

  • Pijn middenvoor in het bekken wat kan uitstralen naar de binnenkant van het bovenbeen, naar de lies of naar de schede.

  • Pijn links en/of rechtsonder in de rug wat kan uitstralen naar de bil, lies en de achterzijde van het bovenbeen.

  • Een pijnlijk stuitje. Deze pijn kunt u vooral ervaren bij veelvoorkomende bewegingen, zoals bukken, draaien, omdraaien in bed en bij schokkende bewegingen.

Naast bovenstaande pijnklachten is het mogelijk dat u nog andere klachten ervaart. Deze lichten we kort aan u toe.

Startpijn

Bij startpijn is de start van de beweging pijnlijk vanuit de bekken. Denk hierbij aan het opstaan uit een stoel of bed.

Snel moe

Wanneer u last heeft van bekkenpijn, is de kans groot dat u last heeft van vermoeidheid. Deze vermoeidheid kan optreden door het te lang blijven zitten of staan in een bepaalde positie. Bij bekkenpijn en bekkeninstabiliteit is er sprake van een langere hersteltijd. Eén avondje rust is vaak onvoldoende om weer op volle krachten te komen. Vaak wordt in dit soort gevallen een extra uurtje bedrust per dag geadviseerd, aangezien ook korte inspanning kan leiden tot meer pijn en vermoeidheid.

Instabiel gevoel in het bekken (bekkeninstabiliteit)

Voorheen bekend als ‘bekkeninstabiliteit’. Deze term wordt in de medische wereld steeds minder gebruikt, omdat het woord suggereert dat het bekken elk moment uit elkaar kan vallen en vrouwen angstig worden van dat idee en niet meer durven te bewegen, terwijl wij dit juist wel adviseren. Ten tweede is bekkenstabiliteit iets dat bij élke zwangere vrouw plaatsvindt. Het is geen aandoening, maar iets nuttigs.  Desondanks kan het gevoel van bekkeninstabiliteit wel vervelend zijn en onze specialisten geven u hier graag advies over en oefeningen om het bekken te versterken.

Symfysiolyse

De derde vorm van bekkenpijn is symfysiolyse. Bij symfysiolyse is de verbinding tussen de schaambeenderen slapper en rekbaarder geworden door de zwangerschap. Twijfelt u hierover? Neem contact met ons op om een diagnose te krijgen.

lage rugpijn

Welke klachten horen niet bij bekkenpijn?

Veel klachten die voorkomen tijdens de zwangerschap worden al snel toegeschreven aan bekkenpijn of bekkeninstabiliteit. Echter is dit niet altijd de échte oorzaak van uw klachten. Als de pijn niet voortkomt uit de schaambeenstreek, stuit of de bil, dan heeft het meestal een andere oorzaak. Daarnaast wordt bandenpijn vaak verward met bekkenklachten. Bij bandenpijn heeft u voornamelijk last van pijnklachten in de onderbuik en aan de zijkant van de baarmoeder.

Wat is de oorzaak van bekkenpijn tijdens de zwangerschap?

Doordat uw buik tijdens de zwangerschap groeit, verandert de stand van de rug en bekken. Hierdoor wordt er vanaf de zijkanten aan de symfyse getrokken. De symfyse is de verbinding tussen het linker- en rechterschaambeen. Overbelasting of langdurig een foutieve houding kan de bekkenpijn versneld laten opspelen. Neem contact op met Fysio aan de Meulen – Dijkstra om contact te krijgen hoe u bekkenpijn kunt laten behandelen.

Wat kan ik aan de klachten van bekkenpijn doen?

Wij adviseren altijd om iemand met deskundigheid naar het probleem te laten kijken. Hiervoor kunt u uiteraard bij ons terecht. Wij adviseren en behandelen u zodat uw klachten verminderen. Samen met u gaan we op zoek naar de balans tussen belasting en belastbaarheid. Er moet evenwicht zitten tussen wat uw lichaam kan en wat u wilt doen. Wanneer u pijnklachten ervaart die te maken hebben met bekkenpijn, neem dit dan serieus. Uw lichaam geeft hiermee signalen af dat het uw huidige levensstijl niet aan kan.

Wij helpen u graag met het op kracht houden van uw spieren en om spierzwakte te voorkomen. Voldoende rust is hierbij vereist, zodat u de klachten niet verergert. Benieuwd wat u zelf kunt doen tegen uw bekkenpijn? Onze specialist geeft u hieronder een aantal tips.

Bekkenpijn heeft geen directe oplossing. Omgaan met de klachten is een onderdeel van de behandeling. Afhankelijk van uw situatie, is het mogelijk dat u een aantal activiteiten nog altijd mag uitvoeren. Belangrijk is wel om te vermijden waarbij u kunt vallen of uitglijden. Ook is het slim om belastende activiteiten te ontwijken. Omdat bekkenpijn vaak wordt veroorzaakt door overbelasting, moet u overwegen wat u wel en niet kan doen. Houd in gedachte dat pijn en vermoeidheid de consequenties zijn. Mede hierdoor is het verstandig om keuzes te maken tussen activiteiten.

Sommige activiteiten kosten veel energie en kunnen hierdoor het best ontweken worden. Denk hierbij aan trappen lopen, gebukt werken en langdurig staan. Vooral huishoudelijke taken als stofzuigen, bedden opmaken, strijken, de was doen, koken en kinderen verzorgen leveren klachten op. Fietsen en zwemmen zijn activiteiten die de spieren juist versterken in deze situatie.

Neem contact op met Fysiotherapie aan de Meulen – Dijkstra, samen maken we een om uw bekkenpijn op de beste manier te behandelen.

zwanger zwemoefening

Tips voor uw houding

Zitten

Zorg dat u een stoel heeft waar u lekker in zit. Zo kunt u in een goede stoel de rust nemen die u nodig heeft.

Staan

Langdurig staan geeft vaak klachten. Probeer dit te voorkomen door af en toe te gaan zitten of een stukje te gaan lopen.

Trap lopen

Ervaart u last van uw bekken tijdens het traplopen? Zet dan één voet per keer neer als u de trap oploopt. Wij adviseren hierin wel door te stappen. Merkt u dat u ook hiermee klachten ervaart? Probeer dan zittend de trap of en af gaan.

Lig- en slaaphouding

Als u last heeft wanneer u ligt, probeer dan een kussen tussen de knieën en enkels te leggen. Hiervoor zijn speciale kussens verkrijgbaar. Een zijligging wordt als prettig ervaren door zwangere vrouwen.

In en uit bed stappen

Methode 1:

Rol op uw zij zonder dat uw knieën tegen elkaar aan gaan, doe hier eventueel een kussen tussen. Wanneer uw voeten buiten het bed steken, kunt u zichzelf opduwen tot u zit.

Neem vooral voldoende tijd om op te staan en blijf doorademen.

Methode 2:

Ga voor op het puntje van het bed zitten en probeer met uw borstbeen als eerste naar boven te komen, zet hierbij de voeten in lichte spreidstand, of de ene voet iets voor de andere.

Neem vooral voldoende tijd om op te staan en blijf doorademen.

Bekkenfysiotherapie

Aan- en uitkleden

Wij adviseren om u zittend aan- en uit te kleden. Dit voorkomt vervelende bewegingen. Ook instapschoenen voorkomen een hoop ongemakken.

Spreidoefening 

Dagelijks 15-20 minuten op uw rug op een stevige ondergrond liggen met de knieën gebogen en de voetzolen tegen elkaar, en dan de knieën beiden met de zwaartekracht naar buiten laten hangen. 

Bekkenpijn laten behandelen

Bekkenpijn en bekkeninstabiliteit is een veelvoorkomend en hardnekkige klacht. Bij Fysiotherapie aan de Meulen – Dijkstra zijn diverse fysiotherapeuten in dienst die gespecialiseerd zijn in het behandelen van bekkenklachten tijdens de zwangerschap. Wilt u de klachten bestrijden? Benader ons dan via onderstaande button of bel direct via 0475 32 36 58.

Zwangerfit

Zodra u door onze specialist grip heeft gekregen op uw bekkenklachten en bewegen het advies is, nodigen wij u graag uit bij onze Zwangerfitlessen. Deze lessen worden gegeven in onze praktijk.

Tijdens deze lessen wordt rekening gehouden met allerlei zwangerschapsgerelateerde klachten, waaronder bekkenpijn. Op een verantwoorde en veilige manier helpen wij u aan gezonde beweging.

Naar contact